2020. december

Kedves Klubtagok!

A közelgő ünnepek alkalmából békés, boldog karácsonyt kívánok Nektek és családtagjaitoknak! Kívánok az újévre sok örömöt, és főleg jó egészséget.

 

Nehéz évet búcsúztatunk. A járványhelyzet olyan változásokat hozott az emberek ─ és főleg az idősek ─ életébe, amire nem voltunk felkészülve. Sokan elveszítették a munkahelyüket, a gyerekek nem járhattak iskolába, nem találkozhattak osztálytársaikkal, barátaikkal, tanáraikkal. Az oktatás, a munkavégzés átkerült az online térbe. De erre sok esetben sem a pedagógusok, sem a szülők, sem a munkáltatók, sem a munkavállalók nem voltak felkészülve. A gyerekek egy részének nem volt otthon számítógépe, internethozzáférése. Sok munkavállaló küzdött hasonló gondokkal.

 

Az idősek tapasztalataink szerint különösen nehezen viselték a bezártságot. Főleg azok az aktív emberek, akik rendszeresen el-eljárogattak a klubokba, a dalkörbe, a táncpróbákra, akik rendszeresen sportoltak, túráztak, találkozgattak barátaikkal. Ugyanakkor jó volt megtapasztalni az önkormányzatok, az önkéntesek gyors válaszait a kialakult helyzetre. Megszervezték az idősek bevásárlásait, gyógyszerbeszerzéseit. Zöldszámokat hoztak létre, hogy bármikor elérhető legyen a segítség. Olyanok is akadtak szép számmal, akik arra vállalkoztak, hogy telefonon beszélgessenek velünk. De a klubtagok is megszervezték egymás elérését, az egymással való kapcsolattartást! És, amikor enyhült a járvány, mindenki boldogan ment ki a szabadba. Jó volt ismételten találkozni egymással.

 

Sajnos, nem sokáig örülhettünk a visszanyert szabadságnak. Ősszel elért bennünket a járvány második szakasza, amelynek az elsőnél súlyosabbak a következményei. A karácsonyi ünnepeket sem tölthetjük a megszokott hagyományok szerint. Egy közösen elköltött karácsonyi ebéd, a karácsonyi dalok közös éneklése most igazi veszélyforrás. De ezt egyre többen tudjátok, hiszen alig van már olyan klubtagunk, akinek a környezetébe ne lenne valaki, aki megfertőződött volna! Sőt, több klubtagunk kórházba is került, s vannak közöttünk is áldozatai a járványnak! Szinte naponta kapjuk a hírt a klubvezetőktől, kitől búcsúznak. Kérünk benneteket, vigyázzatok magatokra, vigyázzatok egymásra!

 

Kedves Klubtagok!

 

Mondjatok le a családi, közösségi találkozókról, tartsatok távolságot, viseljétek a maszkot. Nagyon biztató, hogy már van oltóanyag. A Szövetség kiváló szakértőket hív meg januárban, hogy segítségükkel tájékoztassunk benneteket az oltóanyagokról, az oltások elérhetőségéről. Látjuk, hogy sok a bizonytalanság, sokan tartanak az oltástól. A program lehetőséget ad arra is, hogy kérdezhessetek. Az online program időpontját január elején eljuttatjuk hozzátok a Facebookon, a honlapon és a megyei elnökökön keresztül. Éljetek a lehetőséggel!

 

Az év végén mindig írok a nyugdíj alakulásáról is. 2020 novembere és 2021 novembere között öt plusz juttatás érkezik a 2,6 millió nyugdíjashoz. Ezek a következők:

 

  • 2020 novemberében 1,2%-os pótlólagos nyugdíjemelést (korrekciót) kaptunk januárig visszamenően a 2020. január-augusztus hónapokban mért 4%-os nyugdíjas infláció alapján;

  • 2021 januárjában 3% inflációs nyugdíjemelés következik;

  • 2021 februárjában egy heti (az egyhavi ellátás 25%-ának megfelelő összegű) plusz „nyugellátást” kapunk a 13. havi nyugdíj visszaépítésének első lépéseként;

  • 2021 novemberében nyugdíjprémium fizethető ki, ha a GDP 2021. évi növekedése meghaladná a 3,5%-ot (a költségvetési törvény szerint a növekedés mértéke 4,8% lesz);

  • 2021. novemberben nyugdíjemelési korrekcióra kerül sor, ha a 2021. január-augusztus hónapokban mérendő tényleges áremelkedés mértéke meghaladná a 3%-ot.

Ezekhez a részben biztos, részben várható ellátásokhoz két megjegyzést fűznék.

 

Egyrészt ─ sajnos ─ már most látható, hogy 2021 novemberében szükség lesz a nyugdíjkorrekcióra. Ismételten a nyugdíjasok fognak előlegezni a kormánynak. A Magyar Nemzeti Bank inflációs előrejelzése a napokban jelent meg. Már most, 2020 decemberében 3,4-3,5%-os inflációt mondanak. A nyugdíjasokat és a kiskeresetűeket érzékenyen fogja érinteni az ennél jelentősebb mértékű élelmiszer-áremelkedés. Ismeretes, hogy a nyugdíjasok fogyasztói kosarában jelentős helyet foglalnak el az élelmiszerek. Ez a körülmény a nyugdíjasok jelentős részénél ─ ahogyan ezt az egyik tagunk megfogalmazta ─ azt eredményezi majd, hogy a februári 13. havi juttatás negyede jelenti majd a fedezetét az áremelkedésnek. Kedves Klubtagunk nem járt messze az igazságtól! Ha valakinek 100 ezer Ft a nyugdíja, 25 ezer Ft-ot fog kapni februárban. Ha az infláció 3 % helyett 4-4,2%-os lesz (és lehet, hogy még magasabb lesz!), havi 1000-1200 Ft-ot kell megelőlegeznie novemberig. Ha ezt vesszük tizenegyszer, az 11.000-13.200 Ft-ot jelent. És ehhez tegyük hozzá, hogy az élelmiszerárak jelentősebb mértékeben fognak emelkedni.

 

Másrészt itt van a 13. havi nyugdíj visszaépítése. Ez igazán jó hír, hiszen több mint 10 év után elindul a visszaépítés. A 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítésének első lépéseként a nyugdíjasok 2021 februárjában egyhavi nyugdíjuk 25%-ának megfelelő összegű plusz nyugellátást kapnak. 2022-ben ilyen jogcímen az egyhavi nyugdíjuk 50%-ának, 2023-ban 75%-ának megfelelő összegű plusz nyugellátásban részesülnek majd, 2024-től kezdődően pedig, a nyugdíjukon felül minden évben 13. havi nyugdíjban részesülnek.

 

A nyugdíjas szervezetek azt kérték, hogy azok, akiknek 150 ezer Ft alatt van a nyugdíjuk, kapjanak többet. Most ugyanis azok, akiknek például, 80 ezer Ft a nyugdíjuk, 20 ezer Ft-ot fognak kapni. Azok, akiknek a nyugdíjuk 800 ezer Ft, 200 ezer Ft-ot kapnak. Mivel ez az összeg nem épül be a nyugdíja, nem lesz áthúzódó hatása, kértük, támogassa a kormányzat a kisnyugdíjasokat. Választ nem kaptunk.

 

Kedves Klubtagok!

 

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánok! Vigyázzatok magatokra, és akkor jövőre ismételten találkozhatunk.

 

Üdvözlettel: Hegyesiné Orsós Éva

Keresés

Figyelem!

Vonalas telefonszámunk munkaidőben hívható:

Telefon: 00 36 1 327 0118


Hírlevél: 2024. február

A járványhelyzet kezdete óta a Hírlevél aktuális száma online formában olvasható a honlapunkon, ugyanitt le is letölthető.

A februári Hírlevél itt olvasható!


Senior örömtánc

Táncos lábú nyugdíjasok YouTube csatornánkon

Pilates 

A Sikeres Öregedésért csoport tagjai Tar József irányításával a közeljövőben a Pilates és a Meridian torna alapjaival ismertetnek meg bennünket.


 


Figyelem:

tagdíjváltozás


1 %

Nyugdíjas klubtársainkat arra kérjük, érjétek el, hogy a családotokban, ismeretségi körötökben személyi jövedelemadót fizető személyek az adó 1 %-án ajánlják fel szövetségünk javára.
Szövetségünk esetében a nyilatkozatra azt kell ráírni a kedvezményezett rovatba, hogy:

Nyugdíjas Klubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége

az adószám rovatba pedig írják be: 19012377-1-42


 

Please publish modules in offcanvas position.