2021. december

Kedves Klubtagok! 

A közelgő ünnepek alkalmából békés, boldog karácsonyt kívánok Nektek és családtagjaitoknak! Kívánok az újévre sok örömöt, és főleg jó egészséget. 

Nehéz évet búcsúztatunk. A járványhelyzet olyan változásokat hozott az emberek – és főleg az idősek – életébe, amire nem voltunk felkészülve. Sokan elveszítették a munkahelyüket, a gyerekek nem járhattak iskolába, nem találkozhattak osztálytársaikkal, barátaikkal, tanáraikkal.

Az oktatás, a munkavégzés átkerült az online térbe. De erre sok esetben sem a pedagógusok, sem a szülők, sem a munkáltatók, sem a munkavállalók nem voltak felkészülve. A gyerekek egy részének nem volt otthon számítógépe, internethozzáférése. Sok munkavállaló küzdött hasonló gondokkal. Ez alatt az idő alatt a hátrányos helyzetű gyerekek hátrányai mélyültek. Ugyanakkor sokan jelzik vissza, ha elmúlik a járvány – bár itt tartanánk! – mindazokat a jó gyakorlatokat, amiket kialakítottunk, be kell illeszteni az új életünkbe. Az otthoni munkavégzésnek, tanulásnak nemcsak hátrányai, hanem előnyei is vannak. Nem utolsó sorban látjuk, hogy alapvető higiénés szokásokat is sikerült megerősíteni! 

Az idősek tapasztalataink szerint különösen nehezen viselték a bezártságot. Főleg azok az aktív emberek, akik rendszeresen eljárogattak a klubokba, a dalkörbe, a táncpróbákra, akik rendszeresen sportoltak, túráztak, találkozgattak barátaikkal. Ebben az évben is jó volt megtapasztalni az önkormányzatok, az önkéntesek segítőkészségét. Az önkormányzatok megszervezték az idősek bevásárlásait, gyógyszerbeszerzéseit. Zöldszámokat hoztak létre, hogy bármikor elérhető legyen a segítség. Olyanok is akadtak szép számmal, akik arra vállalkoztak, hogy telefonon beszélgessenek velünk. Sőt, a járvány első évében kialakított kapcsolatok szorosabbá váltak, azok a járvány enyhébb hullámaiban is az idősek biztonságát szolgálták. Különösen jó érzés, hogy a klubtagok is megszervezték egymás elérését, az egymással való kapcsolattartást! Bár eddig is tudtuk, most még inkább megerősödtünk abban, mennyire fontos szerepet játszik az idősödők és idősek életében az „Életet az éveknek” közösség. 

A 2021. évnek a járvány szempontjából voltak hullámvölgyei és hullámhegyei. Amikor enyhült a járvány, mindenki boldogan ment ki a szabadba, közösségi programokat szerveztünk. Kisebb létszámmal, de megszerveztük a hagyományos balatonfüredi és soproni 4 napos rendezvényeinket. A járvány hozta azt is, hogy ebben az évben kétszer is Hajdúszoboszló, a Barátság Hotel adott otthont közösségi programunknak. Jó volt ismételten találkozni egymással! 

A hullámhegyekről se feledkezhetünk meg! A járvány nagyon sok emberáldozatot követel! 2021 decemberében – még csak az elején járunk a hónapnak! – az elhunytak száma átlépte a 36 ezer főt, összesen 36.048 ember hunyt el Magyarországon. Csak a mai napon, december 8-án 213 ember halt meg, akiknek a többsége idős, krónikus beteg volt. Sajnos, magas az oltási lehetőséget elutasítók száma, kirívóan magas - más országok statisztikáival összehasonlítva - a magyarországi halálozási arány. A kórházakban dolgozó orvosok, ápolók emberfeletti munkát végeznek. 7206 koronavírusos beteget ápolnak kórházakban, közülük 607-en vannak lélegeztetőgépen. Közben ismételten nőnek a várólisták, s ez is sok esetben az idősebbeket érinti súlyosan. Sok tagunk került kórházba, lélegeztetőgépre. Azoknak, akik megbetegedtek, gyógyulást kívánunk. Nyugodjanak békében azok, akiket elveszítettük! 

Kedves Klubtagok!      

2021 novemberében kétnapos képzésre hívta meg az országos elnökség a megyei elnököket. A megbeszélést Budapesten, a Benczúr Hotelben tartottuk. Az eseményt nem a szokásos módon indítottuk. Vendégünk volt Szalontay Tünde színművész, aki Janikovszky Éva nagysikerű könyvének részleteiből olvasott fel. Az országos elnökség értékelte a programot. Úgy láttuk, nagyon nagy szükség volt rá, sok tudást, új ismereteket adott mindannyiunknak. Különösen nagy öröm, hogy a résztvevő megyei elnökök, elnökségek tagjai is így értékelték. Jó volt ismételten együtt lenni! – ez hangzott el legtöbbször. Többen megfogalmazták, hogy sokat tanultak egymás jó gyakorlataiból. Már ott a helyszínen voltak, akik összeültek, telefonszámot, e-mail címet cseréltek. Egy-egy megyei gyakorlatot, a problémákra adott válaszokat szeretnék részletesen is megismerni. A képzést különösen hasznosnak tartották a 2021. évben megválasztott megyei elnökök, elnökségek tagjai. Köszöntjük új elnökeinket! Baranya megyében Kárpáti Zita, Hajdú-Bihar megyében Szabó Sándorné Elek Irén, Nógrád megyében Bunder Irén, Heves megyében Lázár Tünde került megválasztásra. Szőnyi Adrienne sok éven keresztül vezette Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetünket. Betegsége miatt Iróczkiné Rózsikának adta át a szervezet vezetését. Bízunk benne, hogy tavasszal megtarthatjuk a választást! Adriennel tartjuk a kapcsolatot, gyógyulást kívánunk neki. Örömmel fogadtuk Fóberné Orova Valériát, aki Tolna megyét képviselte Palkó Mária távollétében. Jó hír, hogy onnan is jött képviselő, ahol nem működik megyei szervezetünk. Köszönjük, hogy Csörnyi Zoltánné Áginak (Vas megye) és Alföldyné Mikó Irénnek (Somogy megye), hogy képviselték a megyéjükben működő klubokat. Azt nagyon sajnáljuk, hogy két megyei szervezet, Bács-Kiskun megye és Szolnok megye nem képviseltette magát. Ezt főleg azért sajnáljuk, mert tudjuk, hogy ezekben a megyékben is értékes munka folyik, szükség lett volna az ő tapasztalataik megosztására is. 

Az egyik résztvevő részéről kritikát kaptam. Szerinte itt a Kedves Klubtagok! alatt a szerelemről vagy a természetről kellene írnom, és nem a politikáról. Vagyis szerinte nem kellene írni arról, hogyan alakul az infláció, s ez hogyan érinti a nyugdíjasokat. Vagy nem kellene írni arról, miért elfogadhatatlan, hogy az inflációkövető nyugdíjemelés hatására nyílik az olló a nyugdíjak és a bérek között. Vagy mi az oka annak, hogy emelkedik a többszázezer forintos, sőt, milliós nyugdíjak száma! Nem folytatom! Az „Életet az éveknek” Országos Szövetsége alapító okirata szerint az idősek érdekeinek képviseletét tekinti az egyik kiemelt feladatának. Ehhez hozzátartozik, hogy nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy 2010 óta megháromszorozódott a nyugdíjasszegénység. El kell mondanunk a véleményünket minden olyan kérdésben, ami érinti a nyugdíjasok életminőségét. Tehát nincsen nekünk bajunk a szerelemmel és a természettel, de a mi szervezetünk nem társközvetítő, vagy nem a kertbarátok szervezete. Hadd tegyem hozzá, mindkét szervezet tevékenysége fontos, értékes! S mennyire örülünk, ha tagjaink között szerelem szövődik! Mégis, ha 11 év után ebben az évben megérkezett a 13. havi nyugdíj első heti összege a számlánkra, s ebben az évben, amikor elszabadult az infláció, év közben is történt korrekció, lássátok benne a mi közös munkánkat is. 

Azoknak, akiket tényleg érdekelnek a számok, a nyugdíj alakulása, ajánlom a következő hónap Kedves Klubtagok! írását. Akkor már látni fogjuk a 2021. év tényleges inflációs adatát. Erről egyelőre annyit, a novemberi infláció – KSH adat! – 7,5% volt. Ez egyben azt is jelenti, ha a decemberi infláció átlaga nem süllyed 7% alá, a 2021. év inflációja 5,1-5,2% lehet. És ez alacsonyabb, mint amennyi emelést a 2021. évben kaptunk.         

Kedves Klubtagok! 

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánok! Vigyázzatok magatokra, és akkor jövőre ismételten találkozhatunk. 

Üdvözlettel: Hegyesiné Orsós Éva

 

 

 

Keresés

Figyelem!

Vonalas telefonszámunk munkaidőben hívható:

Telefon: 00 36 1 327 0118


Hírlevél: 2024. február

A járványhelyzet kezdete óta a Hírlevél aktuális száma online formában olvasható a honlapunkon, ugyanitt le is letölthető.

A februári Hírlevél itt olvasható!


Senior örömtánc

Táncos lábú nyugdíjasok YouTube csatornánkon

Pilates 

A Sikeres Öregedésért csoport tagjai Tar József irányításával a közeljövőben a Pilates és a Meridian torna alapjaival ismertetnek meg bennünket.


 


Figyelem:

tagdíjváltozás


1 %

Nyugdíjas klubtársainkat arra kérjük, érjétek el, hogy a családotokban, ismeretségi körötökben személyi jövedelemadót fizető személyek az adó 1 %-án ajánlják fel szövetségünk javára.
Szövetségünk esetében a nyilatkozatra azt kell ráírni a kedvezményezett rovatba, hogy:

Nyugdíjas Klubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége

az adószám rovatba pedig írják be: 19012377-1-42


 

Please publish modules in offcanvas position.