Egészségügyi Bizottság ülésterve

Az Életet az Éveknek Országos Szövetkezet  Egészségügyi Bizottsága 2024 évi munkatervében  helyet kaptak mindazon  programok,  amelyek az idősödő korosztály számára segítséget nyújt az egészségtudatos életmód kialakítására, megvalósítására, életminőségük javítására.

Célunk, hogy minden vármegye egészségügyi szekció vezetője lehetőség szerint építse be a helyi munkatervébe az országos programokat, ezek megvalósulásáról adjanak  tájékoztatót.

Munkatervünkben szervezeti elemként jelenik meg a folyamatos kapcsolattartás a megyéket képviselő bizottsági tagok és a vezetőség között. Negyed évente bizottsági megbeszéléseken tájékoztatjuk egymást a tervezett és megvalósított eseményekről és év végén beszámolunk az Életet az Éveknek  Szövetkezet vezetőségének.

Az Egészségügyi Bizottság munkatervében kiemelt hangsúlyt kívánunk fektetni a minél szélesebb körben megjelenő  prevenciós programokra: előadások illetve szűrések formájában. Olyan  a programok  kerültek be a munkatervbe, melyek az idősödő embertársaink  egészségi állapotát érinthetik.

Az előadók minden esetben az adott téma kiváló szakértői kell, hogy legyenek!

Az országosan megvalósítandó programok  sikeres lebonyolítása érdekében a helyi EFI irodákkal és a helyi egészségügyi  szakemberekkel  történő kapcsolat teremtés  elengedhetetlen.

Ez év szeptemberében (szeptember 29.), a Szív világnapjához kapcsolódva   országos programként egy időben kívánjuk  megvalósítani a „Tekerj a szívedért!” egészség-napot, mely alkalommal  komplexen  jelenik meg többféle prevenciós elem. Kerékpárral X km megtétele, életmód tanácsadás, prevenciós előadás képezi  programot.

Célunk, hogy túra útvonalak kijelölésével népszerűsítsük  a gyaloglást,  ezeket ajánljuk ki a  egymás gyalogló klubjainak.  „Gyalogló találkozók” szervezésével tehetjük  színessé a   programot.

A nehezen mozgó, idősödő embertársainknak  senior ülőtornát szervezzünk, ehhez a YouTube csatornán bemutatott gyakorlatokat is  tudjuk ajánlani.

Az  idősebb korosztály számára senior örömtánc, mint közösségi mozgásforma   oktatásához találjunk oktatókat! Győzzük meg a klub társainkat, hogy a tánc fejleszti a memóriát, a koordinációt és javítja a testtudatot, emellett kiváló társasági elfoglaltság, mely örömet jelent.

Célunk, hogy a  demenciához, memória zavarokhoz kapcsolódó programokkal valósuljon meg szakemberek által az ismeret átadása. Bemutatni, hogy mit tehetünk a szellemi  hanyatlás  megelőzése érdekében, milyen lehetőségek vannak a felismeréstől az állapot szinten tartásáig.  Bemutatni  és népszerűsíteni az Alzheimer Café  programját, és lehetőség szerint éljünk  a memória tréning  megszervezésének  lehetőségével képzett trénerekkel.

A tájékoztatás javasolt témái:

A  fenti program elemek sikeres és eredményes megvalósításához  elengedhetetlen kapcsolat építés.  Meg kell keresni azokat a nyugdíjas társ klubokat, szekciókat, szakembereket,  akiket bevonunk a különböző programok lebonyolításába.

Az Egészségügyi Bizottság 2024. évre  negyed évenként munkacsoport ill. bizottsági megbeszélést tervez, egy alkalommal személyes találkozó, 3 alkalommal Zoom Meeting formájában.

A munkacsoport megbeszélések alkalmával meghívást kap egy-egy olyan szakember, aki a tájékoztatást ad  az egyes programok  sikeres megvalósításához a bizottság tagjai részére.

A munkatervet összeállította: Kovács Erzsébet

Nyugdíjas Klubok és Idősek „ Életet az éveknek” Országos  Szövetsége Egészségügyi Bizottság elnöke