Az Életet az Éveknek Országos Szövetkezet  Egészségügyi Bizottsága 2024 évi munkatervében  helyet kaptak mindazon  programok,  amelyek az idősödő korosztály számára segítséget nyújt az egészségtudatos életmód kialakítására, megvalósítására, életminőségük javítására.

Célunk, hogy minden vármegye egészségügyi szekció vezetője lehetőség szerint építse be a helyi munkatervébe az országos programokat, ezek megvalósulásáról adjanak  tájékoztatót.

Munkatervünkben szervezeti elemként jelenik meg a folyamatos kapcsolattartás a megyéket képviselő bizottsági tagok és a vezetőség között. Negyed évente bizottsági megbeszéléseken tájékoztatjuk egymást a tervezett és megvalósított eseményekről és év végén beszámolunk az Életet az Éveknek  Szövetkezet vezetőségének.

Az Egészségügyi Bizottság munkatervében kiemelt hangsúlyt kívánunk fektetni a minél szélesebb körben megjelenő  prevenciós programokra: előadások illetve szűrések formájában. Olyan  a programok  kerültek be a munkatervbe, melyek az idősödő embertársaink  egészségi állapotát érinthetik.

Az előadók minden esetben az adott téma kiváló szakértői kell, hogy legyenek!

 • Az érintett  korosztály  hallásromlásával  kapcsolatos  tudnivalókról és a lehetséges  megoldásokról  a  GEERS  hallás vizsgáló cég  szolgáltatásával tudunk segíteni, ingyenes hallás szűrés megszervezésével ország szerte.
 • Bőrgyógyászati szűrővizsgálat keretében a sajnos a nem csak fiatal korban  előforduló melanoma szűrést tervezzük megszervezni.
 • Az idősödő korban jelentkező  látás romlás korrigálásával javítható lesz az életminőség. Ezt a szemészeti  szűrés megszervezésével tudjuk segíteni.
 • A szűrővizsgálatok közül a vastagbél daganat szűrésre is felhívjuk a figyelmet.

Az országosan megvalósítandó programok  sikeres lebonyolítása érdekében a helyi EFI irodákkal és a helyi egészségügyi  szakemberekkel  történő kapcsolat teremtés  elengedhetetlen.

 • A vármegyei egészségügyi bizottsági tagok  által szervezett mozgást népszerűsítő programokkal   az időskori aktivitás elősegítése, megőrzése  a cél.  

Ez év szeptemberében (szeptember 29.), a Szív világnapjához kapcsolódva   országos programként egy időben kívánjuk  megvalósítani a „Tekerj a szívedért!” egészség-napot, mely alkalommal  komplexen  jelenik meg többféle prevenciós elem. Kerékpárral X km megtétele, életmód tanácsadás, prevenciós előadás képezi  programot.

 • A séta és a gyaloglás csoportosan, a klubok  együttes szervezésében kellemes, egészséges  időtöltést  jelentenek a nyugdíjasok számára is, hangsúlyozva az egészségre gyakorolt hatást.

Célunk, hogy túra útvonalak kijelölésével népszerűsítsük  a gyaloglást,  ezeket ajánljuk ki a  egymás gyalogló klubjainak.  „Gyalogló találkozók” szervezésével tehetjük  színessé a   programot.

 • Minél több embert próbáljunk megnyerni a frissítő tornára. Ez  mellett speciális tornákra is teremteni kell  lehetőséget. (pl. gerinc torna, Meridián torna, stb)

A nehezen mozgó, idősödő embertársainknak  senior ülőtornát szervezzünk, ehhez a YouTube csatornán bemutatott gyakorlatokat is  tudjuk ajánlani.

Az  idősebb korosztály számára senior örömtánc, mint közösségi mozgásforma   oktatásához találjunk oktatókat! Győzzük meg a klub társainkat, hogy a tánc fejleszti a memóriát, a koordinációt és javítja a testtudatot, emellett kiváló társasági elfoglaltság, mely örömet jelent.

 • A  mozgást népszerűsítő   rendezvények szervezése  mellett a mentális egészség megőrzése, a szellemi hanyatlás késleltetése is fontos program elemünk.

Célunk, hogy a  demenciához, memória zavarokhoz kapcsolódó programokkal valósuljon meg szakemberek által az ismeret átadása. Bemutatni, hogy mit tehetünk a szellemi  hanyatlás  megelőzése érdekében, milyen lehetőségek vannak a felismeréstől az állapot szinten tartásáig.  Bemutatni  és népszerűsíteni az Alzheimer Café  programját, és lehetőség szerint éljünk  a memória tréning  megszervezésének  lehetőségével képzett trénerekkel.

 • Ismeret átadás az otthonában gyógyuló  beteget ellátó családtagok részére, melyekkel hozzájárulunk a beteg életminősége javításához.

A tájékoztatás javasolt témái:

 • Gyógyászati segédeszközök beszerzésének lehetőségei, felírhatóság, hozzáférhetőség, un. „kihordási „ idő.  (pl. járókeret, inkontinencia betétek, pelenkák, szoba wc, stb..)
 • Kényelmi eszközök, betegágyak beszerzési, kölcsönzési lehetőségei (Pl. Pro- Klinimed 2000 kft )
 • TB finanszírozott otthonápolási formák (házi szakápolás, hospice ellátás), egyéb ellátási szolgáltatások

A  fenti program elemek sikeres és eredményes megvalósításához  elengedhetetlen kapcsolat építés.  Meg kell keresni azokat a nyugdíjas társ klubokat, szekciókat, szakembereket,  akiket bevonunk a különböző programok lebonyolításába.

Az Egészségügyi Bizottság 2024. évre  negyed évenként munkacsoport ill. bizottsági megbeszélést tervez, egy alkalommal személyes találkozó, 3 alkalommal Zoom Meeting formájában.

A munkacsoport megbeszélések alkalmával meghívást kap egy-egy olyan szakember, aki a tájékoztatást ad  az egyes programok  sikeres megvalósításához a bizottság tagjai részére.

A munkatervet összeállította: Kovács Erzsébet

Nyugdíjas Klubok és Idősek „ Életet az éveknek” Országos  Szövetsége Egészségügyi Bizottság elnöke

Keresés

Figyelem!

Vonalas telefonszámunk munkaidőben hívható:

Telefon: 00 36 1 327 0118


Hírlevél: 2024. június

A Hírlevél aktuális száma online formában olvasható a honlapunkon, ugyanitt le is letölthető. A korábbi számok a Hírlevél fül alatt találhatók.

A júniusi Hírlevél itt olvasható!


Pilates 

A Sikeres Öregedésért csoport tagjai Tar József irányításával a közeljövőben a Pilates és a Meridian torna alapjaival ismertetnek meg bennünket.


 


Figyelem:

tagdíjváltozás


1 %

Nyugdíjas klubtársainkat arra kérjük, érjétek el, hogy a családotokban, ismeretségi körötökben személyi jövedelemadót fizető személyek az adó 1 %-án ajánlják fel szövetségünk javára.
Szövetségünk esetében a nyilatkozatra azt kell ráírni a kedvezményezett rovatba, hogy:

Nyugdíjas Klubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége

az adószám rovatba pedig írják be: 19012377-1-42


 

Please publish modules in offcanvas position.